HTML

GutBesser...Dresden

Friss topikok

Címkék

2011. (1) a (1) adó (1) aj (1) ajándék (1) alapítvány (1) alíz (1) apeh (1) aquafitness (1) arany (1) audi (1) autó (1) bábel (1) bábeli (1) backstreet (1) barát (1) bicikli (1) bkv (1) bobo (1) bohlen (1) bones (1) boys (1) brian (1) bridget (1) bringa (1) bsb (1) budapest (1) burlesque (1) bürokrácia (1) burton (1) carter (1) cayman (1) cirkusz (1) coldplay (1) csend (1) csodája (1) csodák (1) csodaországban (1) d (1) dead (1) dieter (1) dj. (1) dobogó (1) drezda (1) dugó (1) elba (1) elbemare (1) élet (1) életpálya (1) építkezés (1) esküvő (1) fényév (1) fiatal (1) főiskola (1) foolmoon (1) forgalmidugó (1) fornetti (1) fúrnak (1) fűtés (1) gema (1) gosling (1) gospel (1) gulliver (1) gulyás (1) gulyáskrém (1) gumicukor (1) ha (1) Halloween (1) halloween (1) harsány (1) helyezett (1) hentes (1) hideg (1) hollister (1) howie (1) iii. (1) interjú (1) isten (1) jakuzzi (1) janus (1) jazz (1) jelmez (1) jones (1) kacsa (1) karácsony (1) katie (1) katolikus (1) kávé (1) kedvezmény (1) keksz (1) kétarcú (1) kevin (1) kiárusítás (1) kínai (1) koccintás (1) kocsi (1) költözés (1) közlekedés (1) külföld (1) labirintus (1) Lánchíd (1) legígéretesebb (1) littrell (1) Loswitz (1) magabiztos (1) magyar (1) magyarország (1) mans (1) mclean (1) melua (1) menyasszony (1) miért (1) Mindenszentek (1) munkások (1) narnia (1) német (1) németország (1) nick (1) nudista (1) nyaralás (1) nyelv (1) nyelvtanulás (1) old (1) ősz (1) óz (1) petárda (1) piros (1) porsche (1) porszívó (1) posta (1) princess (1) puszta (1) range (1) református (1) richardson (1) rover (1) rudi (1) ryan (1) sales (1) shatterhand (1) sirály (1) sirályok (1) stílus (1) styling (1) sütemény (1) süti (1) szauna (1) szél (1) szentjánosbogár (1) szilveszter (1) templom (1) tim (1) turkáló (1) túró (1) újrakezdés (1) uszkár (1) út (1) utazás (1) vállalkozója (1) vallás (1) válogatott (1) varjú (1) vibrátor (1) vihar (1) vizilabda (1) vízszint (1) vogue (1) winettou (1) zűrzavar (1) Címkefelhő

2011.09.30. 21:25 CallMeMom

Janus, a kétarcú...

Vannak napok amikor legszívesebben az Elba partjára vetném magam, a puha illatos fűből csodálni a morajló nyüzsgést. Máskor egyenesen bele a vízbe… gyors a sodrás, majd visz valahová, mindegy hová… csak innen el, jó messzire. De nem panaszkodom, félreértés ne essék! Már az elején megbeszéltem magammal, ki kell használnom, minden percet, hogy felfedezzem a várost, aminek mostmár hivatalosan lakosa lettem.

A bejelentkezés egy dolog, de a pillanat, amikor kézhez kaptam az első hivatalos levelet FRAU Petra Koós nevére címezve.... könnyek szöktek a szemembe!
A nevetéstől. 

Bár a téma meglehtősen komoly: új templom nyílik az utcában, ha bármi ötletem, hozzászólásom van számítanak rám. Tényleg elgondolkodtam, hogy milyen nemes cselekedet lenne a helyi kórus magyar üdvöskéjeként berobbani a szász köztudatba… De végül maradva az ésszerűségnél, a kilátásba helyezett csillogó gospel jövőt egyelőre elnapoltam.

Mindenesetre megfontolandó: ha külön adózási kulcs vonatkozik rám, Isten gyermekére attól függően, hogy katolikus vagy református vagyok, vajon az önkéntes egyházi munkát mivel jutalmaznák a német honatyák?!

Az iróniát félretéve tényleg ámulatba ejt az a szolid bürokrácia, ami a patinás 6-8 emeletes hivatalok mögött rejtőzik. Felemelő érzés, hogy emberek itt csupán abból megélnek, hogy átírányítanak egyik emeletről a másikra, esetleg egyik utcáról a másikra (majd vissza), nehogy véletlenül elintézhess bármit egy füst alatt.
Mindezt 9-15-ig, stresszesebb napokon 12-ig… na nem ők, én/mi stresszelünk.
Nekik munkájuk van, méghozzá felelősségteljes.

Aztán kijössz a friss levegőre, megcsap valami különös illatt, elvarázsol az Opera előtti „három tenor improvizáció“, egy különc, kosztümös időutazó után kapkodod a fejed, szédelegve átsétálsz Altstand utcáin, kis kerteken át le az Elbához, ahol kerekded angyalszobrokkal körbevéve csak ülsz… nézed a hajókat, sirályokban gyönyörködsz estig (én, aki fél a madaraktól!)…

Nagy levegő, elindulsz hazafelé. Villamos megálló: precízen feltüntetve melyik-mikor-merre. Percenként frissül a kijelző, ki van kalkulálva minden pontosan, kivéve, hogy ezegyszer villamos helyett lovaskocsi gördül a megállóba…én már meg sem lepődöm. 

Mint ahogy „szinte“ természetes az is, hogy a bevásárlóközpont mosdójában a szappan adagoló mellé minivibrátor (!) automatát szerelnek… Nem vagyok egy prűd alkat, de be kell vallanom ez kissé kiverte a biztosítékot. Lassan azért kezdem megszokni, hogy az éjszakai bár a főúton áll, hivalkodóan narancssárgára festve az oldalán sztriptíz táncosokkal, akik 80-as évekbeli óriásplakátokról kacsintanak kacéran... 

A villamos sínek között gyep van, de a járda mellett kitüremkedő fűszálakat szigorúan leégetik. Itt az akciós konyhabútor mellé, ajándék házhozszállítás esetleg szagelszívó helyett helyszínen elfogyasztandó pezsgő jár, mint GRATIS... Egészségünkre! 

De ez az a város, ahol nem néznek rád furcsán, ha kutyával mész a postára, bankba, bevásárló központba. És itt történhet meg az is, hogy ha a „gyalogos“ átkelőhöz nem biciklivel gurulsz be, többen megnéznek, mintha kerekesszékkel tennéd…

Az is csak itt lehetséges, hogy miután megtudják, hogy magyar vagyok a Fool Moon acapella formáció (akik nem mellesleg tényleg magyarok) hamarabb jut eszükbe, mint Budapest vagy a gulyásleves.

A hab a tortán pedig?!
Drezda főterén, török imbissben árulják a mi híres, magyar lángosunkat!

Úgyhogy bár nem tudom, hogy a germán mitológiában van-e megfelelője a kezdet kétarcú isteneként emlegetett római Janusnak, de ha igen, biztosan Drezdának hívják!

komment

Címkék: jazz vallás isten templom bürokrácia református katolikus vibrátor janus gospel elba kétarcú foolmoon


süti beállítások módosítása